Het Duitse concern Bosch verkocht zijn fabrieken in Engels, regio Saratov. S8 Capital Holding werd de nieuwe eigenaar van de ondernemingen. Het bedrijf overweegt een rebranding.

Dat meldt de persdienst van S8 Capital aan RIA Novosti. Het bedrijf merkte op dat de perimeter van de transactie 100% van de drie bedrijven van de Bosch-groep omvatte.

Wat is er bekend over S8 Capital

De oprichter en aandeelhouder van de S8 Capital-holding is zakenman Armen Sargsyan. Het bedrijf ontwikkelt IT-oplossingen in de financiële sector, retail, telecommunicatie, e-commerce en media. Tegelijkertijd zijn er nogal onverwachte bedrijven in zijn portefeuille te vinden. De holding is met name eigenaar van de Stoloto-loterijdistributeur.

Na het vertrek van veel buitenlandse merken uit de Russische Federatie begon S8 Capital grote ondernemingen op te kopen. Zo verwierf de holding in juli vorig jaar de Russische activa van de Amerikaanse liftenfabrikant Otis. Het bedrijf kreeg een fabriek in St. Petersburg. De productie van liften in de onderneming is al hervat: de apparaten worden geproduceerd onder het merk Meteor.

S8 Capital verklaarde dat de holding van plan is het werk van grote ondernemingen te behouden door te investeren in hun ontwikkeling. Ze zijn van plan het team, de technologieën en de specialisatie van de van westerse bedrijven gekochte productielocaties te behouden. Rebranding van ondernemingen zal echter verplicht zijn.

Nieuw leven voor activa van Bosch

In een reactie op de deal meldde S8 Capital dat de holding de controle kreeg over fabrieken voor de productie van bougies en elektrisch gereedschap, evenals een locatie voor de productie van verwarmingsketels.

“De nieuwe activa, naast onze bestaande bedrijven, zullen de productie en de wetenschappelijke en technologische samenwerking tussen industriële sites uitbreiden, het niveau van hun lokalisatie verhogen, waardoor de efficiëntie van de productiecapaciteiten van de S8 Capital-holding toeneemt,” Thorsten Schubert, algemeen directeur van S8 Capital, vertelde Kommersant .

Hoe het Duitse concern de Russische Federatie verliet

Bosch kondigde in maart 2022 de stopzetting van de productie in Russische fabrieken aan. Vervolgens werden de geïdentificeerde tekens de oorzaak genoemd, naar verluidt erop wijzend dat de producten van het bedrijf voor “niet-civiele” doeleinden zouden kunnen worden gebruikt, beweerde Bloomberg . Een andere, meer prozaïsche reden was de verstoring van toeleveringsketens.

Al in de zomer begon het Duitse concern kopers te zoeken voor fabrieken die actief zijn in de Russische Federatie. De bronnen van Kommersant beweerden dat verschillende binnenlandse retailers geïnteresseerd waren in de activa. Potentiële kopers hadden echter geen haast om deals te sluiten, aangezien ze niet tevreden waren met het gevraagde bedrag.

Uit de informatie op de Bosch-website volgt dat de omzet in Rusland in het pre-pandemische jaar 2019 1,18 miljoen euro bedroeg. In totaal heeft het bedrijf zeven productiefaciliteiten: wasmachines en koelkasten worden geproduceerd in de regio Leningrad, elektrisch gereedschap, auto-onderdelen, verwarmingsapparatuur en radiatoren worden geproduceerd in de regio Saratov en auto-onderdelen worden geproduceerd in de regio Samara.

Als gevolg hiervan gingen de ondernemingen in Engels naar S8 Capital. Het Duitse bedrijf zoekt echter ook kopers voor andere activa, omdat “het geen raad weet met Russische faciliteiten die geen winst maken”.

Parallelle import helpt niet

De overname van de productiefaciliteiten van het Duitse concern zal, net als bij andere buitenlandse bedrijven, gepaard gaan met rebranding. Tegelijkertijd zijn veel Russen van plan originele producten te blijven kopen die via parallelimport worden geleverd.

Afgelopen woensdag 26 april meldde Kommersant FM op basis van bronnen dat Bosch in Rusland enkele tientallen rechtszaken had aangespannen tegen individuele ondernemers en kleine bedrijven. Vorderingen met betrekking tot merkbescherming. Het Duitse bedrijf is niet blij dat Russische zakenlieden geld verdienen aan zijn naam en reputatie.

Er zijn al eerder soortgelijke precedenten geweest, maar sinds september vorig jaar zijn de rechtszaken massaal geworden. Volgens de gesprekspartners van de publicatie registreren de rechtbanken elke maand 20 tot 60 van dergelijke beroepen. En als eerder, zeggen experts, het doel was om namaak te bestrijden, is de belangrijkste reden nu parallelimport.

In de meeste gevallen wordt er geen informatie verstrekt over welke Bosch-producten de oorzaak zijn van geschillen. Hierdoor kan niet worden vastgesteld of ze zijn opgenomen in de lijst van het ministerie van Industrie en Handel of namaak zijn.

Wel kunnen er problemen ontstaan ​​voor verkopers die via parallelimport geïmporteerde apparatuur verkopen. Het is vaak moeilijk voor ondernemers om de afwezigheid van schendingen te bewijzen, omdat hiervoor de hele keten van contracten moet worden gepresenteerd waarin wordt bevestigd dat de producten zijn geproduceerd door de houder van het auteursrecht. En dat geeft meestal problemen.

Deskundigen zijn het erover eens dat de talrijke rechtszaken die door Bosch zijn aangespannen, het bedrijf dat betrokken is bij de verkoop van dergelijke producten, zou kunnen vervreemden. Door de producten van het Duitse concern kan de markt veel kleiner worden. Deze gang van zaken zal S8 Capital echter waarschijnlijk in de kaart spelen en de aandacht vestigen op de producten die na de rebranding zullen worden geproduceerd.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here