En waar ben je bang voor?

Wie liever met de auto het land doorkruist dan in het vliegtuig stapt omdat hij vliegangst heeft, liegt niet. Degenen die nooit naar boven gaan om Las Vegas vanaf de Stratosphere Tower te zien, overdrijven niet omdat ze een hekel hebben aan hoogtes. En evenmin zijn de verhalen van gefrustreerde acteurs doodsbang om op het podium te komen. Ze lijden allemaal aan een soort fobie, de meest voorkomende angststoornis of stoornis. Als u er last van heeft, zult u zich waarschijnlijk geïdentificeerd voelen.

Het is heel normaal om anderen te horen praten over hun “fobieën”. Maar zijn het echte fobieën of gewoon overdrijvingen? In Vida y Salud vertellen we je wat echte fobieën zijn, die vaker voorkomen dan we denken en momenteel 12% van de mensen in dit land treffen.

Fobieën zijn intense, irrationele angsten die u voelt wanneer u wordt geconfronteerd met bepaalde objecten of situaties die niet gevaarlijk of beangstigend zijn voor anderen, zoals vliegen, spreken in het openbaar, een tunnel ingaan of in een lift rijden.

Op die momenten is je reactie dat je de situatie of het object wilt vermijden dat je in paniek brengt. Zelfs als je weet dat je angst onlogisch is, heb je er geen controle over en wil je het toch vermijden. Soms is je behoefte om te vermijden zo sterk dat het je dagelijkse leven kan bemoeilijken en beperken… je kunt je werk niet doen, je bent bang om weer het huis uit te gaan, enz.

Wanneer je wordt geconfronteerd met de reden van je fobie, kun je erg angstig en nerveus worden, of zelfs de controle verliezen en een paniekaanval krijgen . Dan kun je gewaagde, gevaarlijke of in het ergste geval tragische dingen doen. Je lichaam reageert ook op een fobie met overmatig zweten, kortademigheid, tachycardie en trillingen.

Het is normaal dat u zich ook angstig voelt als u alleen maar aan de situatie of het object denkt, of voelt dat het u nadert. Sommige mensen die bang zijn voor vliegtuigen en moeten reizen, voelen zich elke dag slechter dat de datum van de reis nadert.

Er zijn drie soorten fobieën:

1. Agorafobie is de angst om op plaatsen of in situaties te zijn waar u niet wordt vergezeld door iemand die u kent en u vreest geen hulp te vinden of te ontsnappen in het geval u een paniekaanval krijgt. Het gebeurt meestal op afgelegen plaatsen, te midden van mensenmassa’s of op zeer grote plaatsen zoals een voetbalstadion of een winkelcentrum of winkelcentrum . Als u deze fobie heeft, vermijdt u dergelijke plaatsen mogelijk en geeft u er de voorkeur aan om daar te zijn waar u zich veilig voelt, zoals uw eigen huis.

2.Sociale fobie is de angst om in situaties te leven die u kunnen blootstellen aan openbare kritiek en vernedering, zoals een festival, een werkvergadering, een klaslokaal of een nachtclub. Als je aan dit soort fobie lijdt , voel je je erg ongemakkelijk bij sociale evenementen en gedraag je je erg verlegen of vermijd je ze gewoon. Sommige acteurs en zangers krijgen dit soort fobie, maar specifiek op het podium.

3. Specifieke fobieën komen het meest voor. Het zijn angsten voor specifyeke dingen of situations zoals:

  • Claustrofobie: angst voor besloten ruimtes en openbaar vervoer (bus, metro, metro)
  • Acrofobie: hoogtevrees in hoogtevrees
  • Dierenfobie: muizen, slangen of spinnen (arachnofobie)
  • Hydrofobie: angst for water
  • Fobie voor bloed, injecties en wonden

Overkomt jou iets soortgelijks? Je kunt een echte fobie hebben. Vraag advies om te leren uw fobie onder controle te krijgen, voordat deze u beheerst. De aangewezen specialist is de psychiater.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here